19.10.05

Sopp i hodeputa - og andre steder.

En artikkel i Forskning.no om soppsporer i hodeputer har fått stor oppmerksomhet i pressen. Dette er hyggelig: flott at folk lærer mer om sopp. Men litt tilleggsinformasjon er ikke av veien. Hvis du samler sammen støv fra et teppegulv i et knastørt teppegulv i et kontorbygg i Oslo, kan du klare å dyrke fram fra noen tusen til noen hundre tusen soppsporer og to/tre ganger så mange bakterier av hvert gram. I hvert fall klarte Inger Dahl og Sverre Holøs det (Holøs & Dahl. 2002. Textile floorings as part of indoor environment. Proceedings from Indoor Air 2002). Omtrent samme nivå ble funnet av Verhoeff & al., Hoekstra & al. og Cole al. i 1994. Disse er publisert i en viktig bok om muggsopp som kom ut i 1994.

Så før man begynner å spekulere på hva soppen lever av i hodeputene, og hvor skummelt det er, kan det være grunn til å spørre om denne undersøkelsen egentlig viser noe annet enn at støv inneholder muggsoppsporer. Og hvis du får "noia" av å tenke på tusen sporer pr gram, bør du slutte å lese her.

Det er nemlig slik at det i virkeligheten er 10-1000 ganger flere spredningsenheter av sopp tilstede i støvet enn det man klarer å dyrke fram. Enten fordi soppen er død, eller fordi forskerne ikke tilbyr riktig meny, fuktighet eller temperatur til at soppen gidder å vise seg på forskernes skåler.

Hvis du har problemer med allergi er det sikkert en god idé å ikke utsette seg for mere husstøv enn nødvendig. Vask av sengetøy, og gjerne også dyner og puter, grundig støvsuging av sengebunner og madrasser og skikkelig lufting av soverommet, er nokså sikre råd. (Selv om du slipper inn noen titusener soppsporer hvis du åpner vinduet en dag som i dag, 21. oktober, så er det smart å få fuktigheten ut av sengetøyet i løpet av dagen)

Jeg anbefaler også alle å øke temperaturen på soverommet til 15-20 grader på dagtid for å tørke ut eventuell kondens som har oppstått i løpet av natten. Den lille mørke flekken som mange eiere av eldre leiligheter kan finne bak skapet på soverommet kan fort vise seg å inneholde noen milliarder muggsoppsporer.... Se også mine infosider om fukt.

Ingen kommentarer: