27.12.04

Smarte dingser del 3: Luftrensere

Luftrensere er ganske smarte dingser, som en del mennesker utvilsomt har glede av. Ved å suge luft gjennom effektive filtre kan man få luft med ganske mye lavere partikkelinnhold lokalt rundt apparatet. Det kan en allergiker ha ganske stor glede av i pollensesongen, og det er heller ikke så dumt i arbeidsmiljøer med diffuse støvkilder som man ikke klarer å kvitte seg med på annen måte. Men luftrensing er ingen god erstatning for tilstrekkelig tilførsel av frisk luft, direkte avsug fra forurensningskilder eller for tilstrekkelig renhold!

Det jeg ofte savner ved valg av utstyr er en vurdering av effektivitet etter en tids normal bruk. Et eksempel: Det er laget støvsugere med filtre som er så gode at de kan fungere som luftrensere når de er nye, og disse viser naturligvis glimrende testresultater. Etter en stund (jeg vet det, for jeg har selv kjøpt testvinneren) merker man den karakteristiske støvsugerlukta så snart man er i nærheten av påknappen. Sannsynligvis har det oppstått slitasje som gjør at mye av lufta slipper gjennom - ikke bare ufiltrert, men forurenset av det som har samlet seg i posen.

For å vite om en luftrenser har noe for seg bør man som et minimum vite noe om hvor effektivt den filtrerer lufta som passerer gjennom, hvor stor kapasitet den har, og hva som skjer over tid. Det er jo ikke akkurat noe innemiljømessig sjakktrekk hvis store partikler forvandles til små, eller hvis gasser oksideres til mer reaktive forbindelser. Når en selger forteller deg at samme apparat egner seg til å fjerne midd fra sengetøyet såvels som til å rense og "desinfisere" lufta, er det gode grunner til å stille en del kritiske spørsmål.

Ingen kommentarer: